Lukijoiden graduvinkit

by on joulukuu 9, 2009
in Vinkit

Kuva: Jsome1 (Flickr)

Kuva: Jsome1 (Flickr)

Tätä blogia perustaessani haaveenani oli, että myös lukijat voisivat kertoa täällä omista graduvinkeistään. Me kaikki, myös minä, hyötyisimme enemmän, jos kaikki voisivat neuvoa ja rohkaista myös toisiaan.

Tähän ketjuun voit kertoa omista hyviksi havaitsemistasi graduvinkeistä: mikä toimii, ja mistä on ollut sinulle hyötyä?

Voit myös laittaa linkkejä hyödyllsille verkkosivuille tai suositella hyviä oppaita. Jos tutkimusmetodisi on laajempaa joukkoa koskettava, voit myös vinkata hyvistä lähdekirjoista. Sana on vapaa!

Kommentit

57 vastausta to “Lukijoiden graduvinkit”
 1. Trine sanoo:

  Hei,
  Olen tekemässä gradua ja olen saanut tutkimustulokset (kysely) ja mielestäni tässä vaiheessa tuntuu erittäin mielenkiintoiselta, kun samalla sain myös kyselyt ns. koeryhmältä. On innostavaa tehdä havaintoja, kuinka erilaisia ryhmät ovat. Tässä vaiheessa nousee mieleen kysymyksiä, joihin yritän eri teorioiden kautta saada vastauksia. Ainoa vaikeus tällä hetkellä on se, miten saan teoriat ”puhumaan keskenään”, jotta teksti olisi sujuvaa luettavaa niin taviksille kuin myös proffille (ovatko hekin taviksia???, heh). Yritän vääntää tekstiä siten, että oudot sanat selitän tekstin yhteydessä ja liitteeksi laitan sanoista listan, jossa kerrotaan, mitä mikäkin tieteellinen sana tarkoittaa. Silloin ei tarvitse hypätä tekstistä johonkin ”missä se nyt sanottiin” sivulle. Helpompi ottaa liitteestä heti sanasta suomenkielisen vastineen.
  Gradun tekeminen vaatii tukijoita ja hemmetisti istumista tietsikan äärellä sekä hyviä sanakirjoja. Etenkin suomi-englanti-suomi. Sekään ei riitä, vaan täytyy olla taustatietoa, miten se on suomeksi käännetty. Toivoisin ainakin IT-alan sanakirjaa nettiin, koska jatkuvasti tulee uutta. Voisin esimerkiksi sanoa vaikka pilvi, ubi jne. Onkohan kielenhuoltolaitos tai mikä sen nimi nyt onkaan yhtään ajantasalla, mitä sanoja voisi käyttää suomenkielellä. Kertooko informaatiolukutaito tietotekniikassa jotakin? Ihmettelen artikkelia, jossa on mukana myös entinen äidinkielen opettajani keskikouluajoiltani Tampereella, nykyään jo eläkkeellä oleva professori, ryhmänsä kanssa kertoo Tietoyhteiskunnan lukutaidot -työryhmässä ko. asiasta. Ei tainnut kyvyt riittää selvittämään asiaa suomenkielellä. Vastineita en ole tekstistä löytänyt eri sanoille tai sanonnoille. Haettu osoitteesta https://www.minedu.fi/julkaisut/lukutaidot.pdf (Suomi (o)saa lukea). Mielestäni ajatellen kaikkia ihmisiä, jotka opettelevat taitoja tietokoneella, niin pitäisi olla tiedossa myös suomenkieliset selkokieliset versiot ja sanat, mitä ne tarkoittavat. Ihan ilmaiseksi internetissä, koska uusia sanoja tulee, vanhoja poistuu jne.
  Joten, jos joku innokas haluaa tehdä sanaston ilmaiseksi ja päivittää sitä määräajoin, niin tässä on idea. En halua kuullakaan mistään maksullisesta palvelusta ja sellaisesta rekisteröinnistä, jossa udellaan enemmän kuin on tarpeen.

 2. Riksu sanoo:

  Nuo humanistin ajatukset työllistymisestä ovat aikalailla lähellä omia ajatuksiani. Myös itseäni stressaa ajatus siitä, että opiskelen turhaan ja päädyn tällä menolla vain työttömäksi, koska minulla ei ole tarpeeksi työelämässä tarvittuja taitoja ja varsinkaan kokemusta. työpaikkailmoituksia lukiessa kun tuntuu, ettei opiskelusta ole ollut mitään hyötyä, kun vaatimukset tuntuvat hirveän kovilta työelämässä. Lisäksi tuntuu, etten edes osaa etsiä oman alani työpaikkoja, joihin voisi olla mahdollisuus työllistyä.

  Toisaalta olen yrittänyt muuttaa ajatteluani siihen suuntaan, ettei kannattaisi stressata tulevaisuudesta liikaa, asioilla kun on tapana järjestyä ja ehkä se työpaikkakin löytyy joskus, jos nyt vain nyt keskityn graduuni ja saan sen tehtyä.

  Nuo Ninnin (10.12.2009) antamat vinkit tiivistavät myös aika hyvin omat kokemukseni siitä, miten gradun tekoa kannattaa lähestyä. Kuten myös tuo Humastin mainitsema motto: tavoitteena valmis gradu, ei hyvä gradu. Ja ajatus siitä, että kun gradu on valmis, ei enää tarvitse jatkuvasti ajatella gradun tekoa, vaan voi suunnata energian johonkin muuhun. Tomaattitekniikka on myös ihan hyvä keino, joka auttaa keskittymään.

 3. Kimmo sanoo:

  Trine: Kiitos kommentista! Onko tästä mitään apua?
  http://www.tsk.fi/tepa/
  Ei tuokaan ihan ajan tasalla ole. Teknologinen kehitys on nykyisin niin nopeaa, ettei mikään virallinen taho pysy terminologiassa mukana. Lisäksi ilmiöitä tulee ja menee. Ainoastaan vakiintuville kannattaa keksiä ”virallisia” termejä. Jos tuo on tutkimusaiheesi, todennäköisesti termityö on osa opinäytettäsi. Keksi siis perusteltuja suomennoksia itse.

  Riksu: Kiitos sinullekin kommentista! Aika monella gradun tekoa mutkistaa epävarmuus tulevaisuudesta ja työllistymisestä. Toisaalta, oma aktiivisuus yleensä aina vähentää ahdistusta, eli mikä tahansa keino saada itseään liikkeelle joko työnhaussa tai gradunteossa, on arvokas. Sitä paitsi, kuten eräs lukija täällä jossain ketjussa sanoikin: ”On parempi olla työtön maisteri kuin työtön ylioppilas.”

 4. Kasvatustieteilijä sanoo:

  MUSIIKKI (vastaan nyt vanhaan juttuun, tuskin ketään haittaa ;))

  Erityisesti siinä vaiheessa, kun pitäisi aloittaa ja gradu ahdistaa, olen kokenut musiikin hyvänä siltana työskentelyyn. On auttanut rentoutumaan ja tekemään työskentelystä mielekkäämpää (jotain ilman sanoja olevaa). Toisaalta huomaan kyllä musiikaalisena ihmisenä välillä jääväni kuuntelemaan melodioita, mutta tärkeintä, että pääsee alkuun. Sitten kun hommaa lähtee rullaamaan, huomaa usein, ettei musiikkia enää kaipaa (voi jopa olla tosiaan häiriöksi), vaan itse työ vie mennessään.

  Olen myös käyttänyt musiikkia Pomodoro-tekniikan kaverina: ”kun jaksat 25 minuttia keskittyä, niin saat kuunnella yhden kivan kappaleen Youtubesta”. Tässäkin on kyllä riski, sillä joskus sitä haluaisi kuunnella toisen ja kolmannenkin. 😀

  RAKKAUS

  Yhdyn aiempiin, että rakkaus omaa aihetta kohtaan on aika tärkeä. Mulla oli kandin kohdalla aihe, joka oli vähän väkisin valittu (trendikäs, ajankohtainen ja ohjaajan tutkimusaluetta, mutta ei kyllä yhtään minua). Nyt kun aihe löytyi läheltä omaa sydäntä, on mukavampaa työskennellä, vaikka ajankäytössä ym. hetkittäin onkin haasteita (kun ympärillä olisi niin kaikkea muitakin houkuttelevia tekemisiä tarjolla ;)). Tajusin, että olen miettinyt ja toteuttanut graduni aihetta läpi elämäni, joten miksen laittaisi sitä ihan tutkimuksen tasolle!

  Tsemppiä kaikille muillekin graduilijoille! Mun taukoni taitaa olla nyt käytetty, joten ei kai tässä auta muu kuin palata taas gradun ääreen.

 5. Kimmo sanoo:

  Hyviä vinkkejä, Kasvatustieteilijä!

  Joku graduntekijä sanoi (joko tässä ketjussa tai sitten keskustelualueella) käyttävänsä musiikkia myös siten, että on tehnyt 25 minuutin soittolistan, joka toimii samalla pomodoro-ajastimena.

  Ja joo, olen kyllä samaa mieltä siitä, että jonkin gradun tekemisessä olisi hyvä herättää intohimoa. Ei sen aina tarvitse olla itse aihe. Itse pidän kirjoittamisesta, ja itse kirjoittaminen on se, mikä toi mieltä tekemiseen, vaikka esimerkiksi oman graduni aihe ei nyt niin intohimoja herättävä lopulta ollut.

  Nuo sydäntä lähellä olevat aiheet ovat joskus myös vähän vaarallisia siksi, että ne voivat aiheuttaa myös paineita ja perfektionismia. Itselle tärkeästä aiheesta voi olla vaikea tehdä gradua, joka ei ole täydellinen…

 6. Matukka Maisteri sanoo:

  Kyllästyin gradun vääntämiseen, joten änkesin määräaikaiseksi oman alani hommiin gradua pakoilemaan. Kotiuduin hommiini hyvin enkä ihmeekseni saanut edes potkuja vaan pärjäsin ihan asiallisesti, vaikka olinkin varmasti ihan paskin kaikista. Graduni tuli sitten vuoden päästä valmiiksi näillä periaatteilla:

  * Esimiehen asettama deadline, jonka jälkeen…

  * Pomodoro
  * Lopeta itsesi kiusaaminen
  * Keep It Simple, Stupid
  * Laitoksen gradujen arviointikriteerien vilkaisu silloin tällöin (Hohoo! Tämä menisi jo heittämällä läpi = tästä eteenpäin kaikki on vain plussaa!)
  * Ongelmien ratkonta kaverin kanssa, jolla samantyyppinen aihe
  * Mielikuva siitä, mitä tässä gradussa olisi, jos joku pirun taitava p***iainen varastaisi MUN aiheeni

  Gradutakuusta siis oli hyötyä, sillä sain työn ohessa väännettyä gradusta magnan painoisen pötkäleen.

  Nyt jaan näitä oppeja omille opiskelijoilleni mukavasti vakinaisessa työsuhteessa. Ja aina töiden jälkeen vietän _vapaa-aikaa_, jota rahoitan täysimittaisella oikeiden ihmisten palkallani.

  Kiitos hyvistä vinkeistä! 🙂

 7. Kimmo sanoo:

  Kiitos itsellesi, Matukka! Hieno suoritus! 🙂

Kommentoi

css.php